Kalvemørbrad

Kalvemørbrad er lige så stor en delikatesse som oksemørbrad efter min mening. Så længe det tilberedes korrekt, vel at mærke, hvilket efter min smag er ikke for gennemstegt, men heller ikke rå.

Kalvemørbrad kan ligesom mørbraden fra alle andre slags slagtedyr tilberedes i pande/gryde, ovn eller på grill. Jeg har her valgt først at brune mørbraden af på stegepanden og derefter komme den i ovnen. Har du en stegepande, der kan tåle at komme i ovnen, er det klart det nemmeste, men ellers kan en bradepande bruges.

Kalvemørbrad i ovn

I opskriften herunder har jeg brugt midterstykket af mørbraden. Altså det stykke der også bruges til chateaubriand.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Ret: Grill, Hovedret, Oksekød
Samlet tid: 40 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 4
Antal: 4 personer
Kalorier: 596kcal

Ingredienser

  • 800 g kalvemørbrad
  • 5 fed hvidløg
  • 1 bdt. rosmarin
  • 25 g smør
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Giv mørbraden et drys salt og peber, og lad den trække 20 minutters tid ved stuetemperatur.
  • Pil hvidløgsfeddene, og giv dem et tryk med skaftet af kniven, så de bliver klemt lidt, og smagen rigtig kan komme ud.
  • Skyl rosmarinen, og lad den dryppe godt af – dup den evt. med køkkenrullepapir eller et rent viskestykke.
  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Brun smørret af på en pande, tilsæt hvidløgsfed og rosmarin, og brun herefter mørbraden på alle sider.
  • Hvis din pande ikke kan tåle at komme i ovnen, så hæld kød, fedtstof, hvidløg og rosmarin over i en bradepande.
  • Sæt mørbraden i ovnen, til den har en kernetemperatur på 55° C – det tager ca. 20-25 minutter.
  • Tag mørbraden ud af ovnen, og lad den hvile tildækket i ca. 15 minutter, før den skæres i tykke skiver.

Noter

Kalvemørbrad på grill

Vil du stege din mørbrad på grill, skal du først brune den på direkte varme og derefter grille den ved indirekte varme i ca. 25 minutter, hvorefter den skal hvile i 10-15 minutter.

Kalvemørbrad – tilbehør

Du kan servere mange forskellige ting til din kalvemørbrad. Men først og fremmest skal du lave en god sovs.
Den laver du ved at sautere et par finthakkede skalotteløg i en god klat smør. Når løgene er klare, tilsætter du et par skefulde balsamicoeddike og lader det varme, indtil eddikeduften er forsvundet. Tilsæt kalvebouillon – 3-4 dl til 4 personer – og lad det hele koge i et kvarters tid. Endelig jævner du med lidt majsstivelse rørt ud i koldt vand, og sovsen er klar til servering.
Servér derudover mørbraden med f.eks. kogte kartofler og gulerødder, hele, stegte cherrytomater og champignoner samt hvidløgsfeddene, som mørbraden er stegt sammen med og lidt frisk rosmarin.
Serverer du vin til mørbraden, så vælg en vin på Pinot Noir-druen. Er du til rødvin, kan det f.eks. være en Reserve. Er du mere til rosé, kan du f.eks. vælge en Crémant D’alsace, som også smager skønt til.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 596kcal | Kulhydrat: 1g | Protein: 36g | Fedt: 49g | Mættet fedt: 21g | Kolesterol: 153mg | Natrium: 143mg | Kalium: 608mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 17mg | Jern: 5mg

Denne tekst blev sidst opdateret den 25. maj 2020 9:35

Mark Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*